Versiunea pentru tipar – Regulament privind taxele şi cheltuielile arbitrale la soluţionarea litigiilor comerciale internaţionale
APROBAT
prin Decizia Consiliului Camerei
de Comerț și Industrie a Republicii Moldova
din 18 decembrie 2020
R E G U L A M E N T
privind taxele şi cheltuielile arbitrale la soluţionarea litigiilor comerciale internaţionale
Articolul 1.Noţiuni generale. 1
Articolul 2.Determinarea valorii acţiunii 1
Articolul 3.Taxa de înregistrare. 2
Articolul 4.Taxa de arbitrare. 2
Articolul 6.Taxa administrativă. 3
Articolul 7.Reducerea taxei de arbitrare. 3
Articolul 8.Taxarea cererii reconvenţionale. 3
Articolul 9.Distribuirea taxei de arbitrare între părţi 3
Articolul 10.Cheltuielile suplimentare. 3
Articolul 11.Cheltuielile părţilor 4
Articolul 12.Dispoziţii finale. 4
Articolul 1.Noţiuni generale
- Activitatea Curții de Arbitraj este asigurată prin mijloacele financiare achitate de părți pentru serviciile prestate.
- Noțiuni şi termeni utilizaţi:
- taxa de înregistrare – este taxa achitată de reclamant la depunerea cererii pentru acoperirea cheltuielilor în legătură cu iniţierea procedurilor arbitrale;
- taxa de arbitrare – este taxa, achitată de reclamant pentru fiecare cerere de arbitraj primită spre examinare de Curtea de Arbitraj, destinată pentru acoperirea tuturor cheltuielilor în legătură cu soluţionarea ei şi include taxa administrativă şi onorariul;
- taxa administrativă – constituie o parte din taxa de arbitrare, destinată acoperirii cheltuielilor pentru organizarea şi conducerea procedurii arbitrale, inclusiv cheltuieli pentru activitatea Curţii de Arbitraj;
- onorariul – o parte din taxa de arbitrare destinată remunerării muncii persoanelor implicate în organizarea, examinarea şi soluţionarea litigiilor;
- cheltuieli suplimentare ale procedurii arbitrale – cheltuielile care apar pe parcursul procedurii arbitrale în legătură cu examinarea dosarului (cheltuieli pentru efectuarea expertizei, pentru traducerea actelor sau dezbaterilor, cheltuieli de citare sau comunicare de acte de procedură prin poştă rapidă, cheltuielile de deplasare ale arbitrilor, martorilor etc.);
- cheltuielile părţilor – cheltuielile suportate separat de fiecare parte în legătură cu apărarea intereselor sale în faţa Curţii de Arbitraj (deplasarea reprezentanţilor, onorariile avocaţilor etc.), cu excepţia celor indicate mai sus.
Articolul 2.Determinarea valorii acţiunii
(1) Reclamantul este obligat să stabilească în cerere valoarea exprimată în bani a obiectului ei, chiar şi în cazurile când nu formulează pretenţii băneşti.
(2) Valoarea obiectului acţiunii se stabileşte, de regulă, astfel:
- a) în cererile privind pretenţii băneşti, la suma pretinsă;
- b) în cererile privind predarea unor bunuri, la valoarea acelor bunuri din momentul depunerii cererii;
- c) în cererile de a declara (a recunoaște) sau a reorganiza (transforma) un raport, un fapt juridic, valoarea obiectului, raportului juridic la data depunerii acțiunii;
- d) în cererile privind obligația de a face sau de a nu face, la valoarea indicată de reclamant.
(3) În cererile cu mai multe capete, valoarea fiecărui capăt trebuie stabilită în mod separat. Valoarea obiectului acțiunii se stabilește la suma totală a capetelor de cerere.
(4) În cazul când reclamantul nu a determinat sau a determinat incorect valoarea acțiunii, Curtea de Arbitraj determină, din oficiu sau la cererea pârâtului, valoarea acțiunii în baza datelor de care dispune.
(5) Dacă prin cererea de arbitraj se pretind penalități sau dobânzi de întârziere, suma acestora se cumulează cu valoarea celorlalte pretenții bănești în vederea taxării, de la data când încep să curgă şi până la data introducerii cererii, sau a majorării ei pe parcurs cu atare pretenţii.
(6) În valoarea acțiunii nu se includ cererile de compensare a cheltuielilor arbitrale.
Articolul 3.Taxa de înregistrare
(1) Taxa de înregistrare constituie 200 dolari SUA.
(2) Taxa de înregistrare se distribuie în părţi egale între taxa administrativă şi onorariu.
(3) Taxa de înregistrare este ireturnabilă.
Articolul 4.Taxa de arbitrare
(1) Taxa de arbitrare se calculează în dolari SUA, după cum urmează:
Valoarea acţiunii ($) dolari SUA | Taxa de arbitraj ($) dolari SUA |
Până la 50 000 $ | 5% dar nu mai puţin de 1 000 $ |
De la 50 001 $ până la 100 000 $ | 2 500 $ + 3% din ceea ce depăşeşte 50 000 $ |
De la 100 001 $ până la 500 000 $ | 4 000 $ + 2% din ceea ce depăşeşte 100 000 $ |
De la 500 001 $ până la 1 000 000 $ | 12 000 $ + 1% din ceea ce depăşeşte 500 000 $ |
De la 1 000 001 $ până la 2 000 000 $ | 17 000 $ + 0,5% din ceea ce depășește 1 000 000 $ |
De la 2 000 001 $ şi mai mult | 22 000 $ + 0,3 % din ceea ce depășește 2 000 000 $ |
(2) Dacă valoarea obiectului cererii este exprimată în altă valută decât dolarul SUA, taxa se calculează pe baza parităţii dintre această valută şi dolarul SUA la data introducerii cererii.
(3) Rezidenţii Republicii Moldova transferă taxa de arbitrare în lei moldoveneşti la cursul stabilit de Banca Naţională a Republicii Moldova la ziua depunerii cererii la contul de decontare a Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.
(4) Nerezidenţii Republicii Moldova transferă taxa de arbitrare la contul CCI a RM în valută liber convertibilă – dolari SUA, Euro.
(5) Taxa de arbitrare se achită integral la depunerea cererii de arbitrare sau, după caz, a altor cereri care se taxează. La cerere se anexează şi dovada plăţii. Dovada plăţii se poate prezenta şi în cadrul unui termen stabilit de secretarul Curţii de Arbitraj, dar nu mai târziu de 5 zile de la data înregistrării cererii.
(6) Dacă plata taxei de arbitrare nu se face odată cu introducerea cererii sau în termenul prescris în acest scop, cererea de arbitrare se restituie reclamantului.
(7) Taxa de arbitrare, la fel ca şi celelalte taxe ale Curţii de arbitraj, se consideră achitată la ziua trecerii lor în contul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova. Aceste taxe se achită fără taxă pe valoare adăugată (TVA). Cheltuielile de transfer bancar al sumelor achitate pentru serviciile Curţii de Arbitraj sunt puse pe seama părţii care le efectuează.
(8) La solicitarea reclamantului, preşedintele Curţii de Arbitraj poate admite amânarea achitării taxei de arbitrare, cu excepţia taxei de înregistrare, care se achită la depunerea cererii. Această perioadă însă nu poate depăşi 30 de zile, în acelaşi timp, până la achitarea integrală a taxei de arbitrare nu se va da curs cererii.
(9) Având în vedere complexitatea cauzei, creşterea semnificativă a timpului petrecut în legătură cu procedura arbitrală, la prezentarea tribunalului arbitral a unui demers întemeiat, preşedintele Curţii de Arbitraj poate decide majorarea taxei arbitrale.
Articolul 5.Onorariile
(1) Suma destinată achitării onorariilor arbitrilor, secretarului şi preşedintelui Curţii de Arbitraj constituie 50% din taxa de arbitrare.
(2) Plata onorariilor se face prin intermediul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, la terminarea litigiului, după pronunţarea şi redactarea hotărârii arbitrale potrivit Regulamentului Curţii de Arbitraj.
(3) Onorariile sunt distribuite printr-o Decizie de către preşedintele Curţii de Arbitraj, luând în consideraţie valoarea şi complexitatea litigiului, precum şi alte circumstanţe relevante, cum ar fi aportul fiecărui arbitru la soluţionarea cererii şi adoptarea hotărârii.
(4) Orice înţelegere între parte şi arbitru cu privire la onorarii este nulă.
Articolul 6.Taxa administrativă
Taxa administrativă constituie 50% din taxa de arbitrare, din care 30% au menirea de a acoperi cheltuielile de gestionare şi administrare ale Curţii de Arbitraj, iar 20% rămân la dispoziţia Camerei de Comerţ şi Industrie.
Articolul 7.Reducerea taxei de arbitrare
(1) Prevederile acestui articol nu se referă la taxa de înregistrare.
(2) Dacă procedura arbitrală încetează prin Decizia preşedintelui Curţii de Arbitraj, reclamantului i se restituie 75% din taxa de arbitrare.
(3) Dacă procedura arbitrală încetează în legătură cu renunţarea reclamantului la pretenţiile sale până la prima şedinţă, ca urmare a soluţionării litigiului pe cale amiabilă, sau în oricare alte cazuri de recepţionare de către Curtea de Arbitraj a cererilor de acest gen până la ziua indicată, reclamantului i se restituie 50% din taxa de arbitrare.
(4) Dacă procedura arbitrală încetează la prima ședință arbitrală, fără pronunțarea hotărârii pe fondul acțiunii, taxa arbitrală se reduce cu 25%.
(5) Președintele Curții de Arbitraj, ținând cont de circumstanțele concrete ale dosarului, este în drept să emită o decizie de reducere a taxei arbitrale în alte cazuri și în altă mărime decât cele prevăzute de prezentul articol.
(6) Despre temeiurile reducerii taxei arbitrale se indică fie în decizia președintelui Curții de Arbitraj, sau, după caz, fie în hotărârea tribunalului arbitral.
Articolul 8.Taxarea cererii reconvenţionale
(1) Cererea reconvenţională şi alte cereri de acest gen se taxează întocmai ca şi cererea principală.
(2) Taxa de arbitrare a cererii reconvenţionale se calculează conform normelor care acționau la data depunerii cererii principale şi se achită în ordinea stabilită de art.4 al prezentului Regulament.
Articolul 9.Distribuirea taxei de arbitrare între părţi
(1) Dacă părţile nu au convenit altfel, taxa de arbitrare este pusă pe seama părţii împotriva căreia a fost emisă hotărârea tribunalului arbitral, cu excepţia cazurilor când acţionează alte reguli.
(2) Dacă acţiunea a fost admisă în parte, taxa de arbitrare este atribuită pârâtului proporţional mărimii pretenţiilor satisfăcute şi reclamantului – proporţional părţii de pretenţii respinse.
Articolul 10.Cheltuielile suplimentare
(1) Curtea de Arbitraj poate obliga ambele părţi sau una dintre ele să avanseze acoperirea cheltuielilor suplimentare în legătură cu derularea procedurii arbitrale. Avansarea acestor cheltuieli poate fi, în special, solicitată părţii care a făcut un demers despre necesitatea efectuării unor acţiuni pentru soluţionarea litigiului care ar putea duce la asemenea cheltuieli, dacă demersul va fi considerat întemeiat.
(2) Curtea de Arbitraj poate pune efectuarea anumitor acţiuni pentru soluţionarea litigiului în funcție de introducerea de către părţi sau de către una dintre părţi a avansului pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare în termenele stabilite.
(3) În caz de desemnare de către una din părţi a arbitrului care îşi are domiciliul în afara locului arbitrajului, inclusiv de peste hotarele Republicii Moldova, această parte urmează să introducă în avans cheltuielile de participare a arbitrului în procedura arbitrală (cheltuieli de deplasare, cazare, diurnă, pentru obţinerea vizei etc.). În cazul în care această persoană urmează să îndeplinească funcţiile preşedintelui tribunalului arbitral sau arbitrului unic, avansarea cheltuielilor pentru participarea lui în procedura arbitrală urmează a fi introdusă în cote egale de ambele părţi. În caz de neintroducere a avansului în termenii stabiliţi de către pârât, achitarea acestei cote este pusă pe seama reclamantului.
(4) Partea, la cererea căreia s-au efectuat traduceri de pe actele dosarului, precum şi traducerea prin interpreţi a dezbaterilor orale, are obligaţia să avanseze costul efectuării acestora.
(5) Dacă procedura arbitrală are loc în altă limbă decât limba de stat, achitarea eventualelor cheltuieli de traduceri poate fi atribuită ambelor părţi egal. Poate fi solicitată avansarea acestor cheltuieli.
(6) Dacă părţile au convenit ca locul petrecerii şedinţelor să fie altul decât sediul Curţii de Arbitraj, toate cheltuielile suplimentare în acest scop sunt suportate de părţi solidar, cu avansarea acestor cheltuieli. În cazul în care avansarea nu se efectuează în termenii stabiliţi de Curtea de Arbitraj, şedinţele de examinare a cererii se petrec la sediul Curţii de Arbitraj (mun. Chişinău).
(7) Cheltuielile suplimentare a procedurii arbitrale se stabilesc în valuta în care ele sunt suportate. Ziua achitării lor se determină conform regulilor indicate în alin. (7) al art. 4.
(8) Dacă una dintre părţi nu îşi îndeplineşte obligaţia ce-i revine cu privire la achitarea taxei sau a cheltuielilor de arbitrare, cealaltă parte o poate executa urmând ca prin hotărârea arbitrală să se stabilească modul de suportare a sumelor respective.
(9) Orice diferenţă în plus sau în minus de taxe, sau cheltuieli de arbitrare se regularizează şi se achită de îndată.
(10) Dacă taxele respective nu se achită conform prevederilor prezentului Regulament, nu se va da curs cererii sau procedurii arbitrale.
Articolul 11.Cheltuielile părţilor
(1) Fiecare parte suportă cheltuielile indicate în alin.(6) art. 1.
(2) Cheltuielile suportate de partea în favoarea căreia a fost emisă hotărârea, în legătură cu apărarea intereselor sale (cheltuieli de deplasare ale părţilor, onorariile avocaţilor, etc.) pot fi atribuite părţii adverse în măsura în care tribunalul arbitral le va recunoaşte întemeiate şi raţionale.
Articolul 12.Dispoziţii finale
(1) Prezentul Regulament constituie parte integrantă a Regulamentului privind procedura de arbitraj internaţional şi se aplică începând cu data de 01 ianuarie 2021.
(2) Cererile de arbitraj înregistrate până la această dată rămân supuse tarifelor în vigoare la data înregistrării lor, dacă plata integrală a sumei s-a făcut până la această dată. Dacă taxa de arbitrare a fost plătită parţial, diferenţa neachitată se va achita proporţional, conform prezentului Regulament.
(3) De la data intrării în vigoare a prezentulu