Versiunea pentru tipar – Statutul CACI
APROBAT
prin Decizia Consiliului Camerei
de Comerț și Industrie a Republicii Moldova
Nr._____din 18.12.2020
S T A T U T U L
Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă
Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova
Capitolul I. DISPOZIȚII GENERALE
Articolul 1. Curtea de Arbitraj
Capitolul II. DOMENIUL DE ACTIVITATE
Articolul 2. Atribuțiile Curții de Arbitraj
Articolul 3. Tipurile de litigii examinate de Curtea de Arbitraj
Capitolul III. COMPONENȚA CURȚII DE ARBITRAJ
Articolul 5. Răspunderea arbitrilor
Articolul 6. Adunarea Generală a arbitrilor4
Articolul 7. Președintele și vicepreședinții Curții de Arbitraj
Articolul 9. Tribunalul arbitral
Articolul 10. Cheltuielile arbitrale
Articolul 11. Evidența mijloacelor financiare
Capitolul V. DISPOZIȚII FINALE
Articolul 12. Dispoziții comune
Articolul 13. Depozitarea dosarului
Capitolul I. DISPOZIȚII GENERALE
Articolul 1. Curtea de Arbitraj
(1) Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova (denumită în continuare – Curtea de Arbitraj) este o instituție permanentă de arbitraj, neguvernamentală, fără personalitate juridică, independentă în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, care este organizată şi funcționează în conformitate cu Legea nr.393-XIV din 13.05.99 cu privire la Camera de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova (publicată în Monitorul Oficial, nr.73-77/343 din 15.07.1999), Legea nr.23-XVI din 22.02.08 cu privire la arbitraj (publicată în Monitorul Oficial, nr.88-89 din 20.05.08), Legea nr.24-XVI din 22.02.08 cu privire la arbitrajul comercial internațional, (publicată în Monitorul Oficial, nr.88-89 din 20.05.08), cu modificările și completările ulterioare, actele internaționale la care Republica Moldova este parte, prezentul Statut, Regulamentele și Regulile de procedură ale Curții de Arbitraj.
(2) Curtea de Arbitraj are sarcina de a organiza arbitrajul intern și internațional, precum și alte modalități alternative de soluționare a litigiilor civile și comerciale.
(3) Organizarea și administrarea unui proces arbitral de către Curtea de Arbitraj și soluționarea litigiilor de către tribunalul arbitral constituit sunt reglementate de Regulamentele Curții de Arbitraj, care se completează la necesitate cu dispozițiile dreptului internațional în speță, precum și cu cele ale Codului de procedură civilă al Republicii Moldova în măsura în care acestea sunt compatibile cu arbitrajul.
(4) Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova aprobă Statutul, Regulamentele și Regulile de procedură ale Curții de Arbitraj, Regulamentele cu privire la taxele și cheltuielile arbitrale, Lista arbitrilor (a se vedea anexele), asigură spațiul și condițiile materiale corespunzătoare desfășurării activității Curții de Arbitraj și a tribunalelor arbitrale, și întreprinde alte măsuri de promovare a Curții de Arbitraj.
(5) Camera de Comerț și Industrie nu are dreptul să intervină în procesul de organizare și administrare a arbitrajului de către Curtea de Arbitraj sau să influențeze în vreun fel tribunalul arbitral la soluționarea litigiului.
(6) În cadrul Curții de Arbitraj activează Adunarea Generală a arbitrilor incluși în Lista arbitrilor, președintele și vicepreședinții Curții de Arbitraj, precum și Secretariatul Curții de Arbitraj.
(7) Curtea de Arbitraj dispune de sigiliu cu denumirea completă în limba de stat și în limba engleză.
(8) Sediul Curții de Arbitraj este în municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr.151.
Capitolul II. DOMENIUL DE ACTIVITATE
Articolul 2. Atribuțiile Curții de Arbitraj
Curtea de Arbitraj îndeplinește următoarele funcții:
a) organizează și administrează soluționarea prin arbitraj a litigiilor comerciale și civile interne și internaționale în condițiile prevăzute de Legea nr.23-XVI din 22.02.08cu privire la arbitraj, Legea nr.24-XVI din 22.02.08 cu privire la arbitrajul comercial internațional, de Codul de procedură civilă al Republicii Moldova și de Convențiile internaționale în speță la care Republica Moldova este parte, dacă părțile litigiului au încheiat în acest sens o convenție de arbitraj. Astfel, Curtea de Arbitraj organizează și administrează conform prevederilor legale, în limitele competenței, soluționarea următoarelor categorii de litigii:
i)comerciale internaționale;
ii)comerciale și civile interne;
iii)corporative;
iv)sportive;
v)litigiile în baza clauzelor arbitrale incluse în Acordurile economice și comerciale încheiate de Republica Moldova cu alte state, supuse Curții de Arbitraj;
b)în calitate de organ competent asistă părțile la organizarea unui arbitraj ad-hoc, conform Regulilor de acordare a unor funcții de administrare a arbitrajului convenit de părți pentru soluționarea unui litigiu concret (arbitrajul ad-hoc);
c)promovează în Republica Moldova arbitrajul comercial intern și internațional ca formă alternativă de soluționare a litigiilor de apărare a drepturilor încălcate, lezate în procesul de executare a obligațiilor izvorâte din contracte și alte raporturi juridice patrimoniale și nepatrimoniale;
d) elaborează modele de convenții arbitrale şi le asigură difuzarea în cercurile economice; prezintă, în aceste cercuri, avantajele arbitrajului comercial şi civil;
e) dezbate în cadrul Curții de Arbitraj și/sau în colaborare cu alte organe interesate din ţară problemele de drept apărute în practica arbitrală, precum şi problematica generală a arbitrajului comercial intern și internațional, face propuneri de îmbunătățire a acestui gen de justiție privată;
f) colaborează cu alte instituții permanente de arbitraj din ţară şi din străinătate, şi urmăreşte evoluţia arbitrajului pe plan internațional;
g) ține evidența practicii arbitrale; întocmeşte culegeri de practică arbitrală; asigură documentarea în domeniul arbitrajului comercial intern şi internațional;
h) studiază actele normative interne despre arbitraj și face propuneri pentru îmbunătățirea lor, reieșind din practica arbitrală internațională;
i) desfășoară periodic împreună cu Camera de Comerț și Industrie, asociații obștești sau instituții statale seminare juridice, mese rotunde, conferințe internaționale științifico-practice pe subiecte legate de arbitraj;
j) îndeplinește orice alte atribuții ce îi sunt conferite prin prezentul Statut şi prin Regulamentele Curţii de Arbitraj.
Articolul 3. Tipurile de litigii ce țin de competența Curtea de Arbitraj
(1) Curtea de Arbitraj organizează și administrează soluționarea litigiilor izvorâte din orice drept patrimonial. Litigiile izvorâte din drepturi nepatrimoniale pot fi soluționate pe calea arbitrajului, dacă părțile sunt îndreptățite să încheie o Tranzacție cu privire la obiectul acestui litigiu.
(2) Curții de Arbitraj, prin acordul părților, i se pot transmite litigiile izvorâte din contracte și din alte raporturi juridice comerciale internaționale sau unor acorduri economice internaționale, inclusiv litigiile cu participarea persoanelor fizice. Aceste litigii se examinează conform Regulamentului Curții de Arbitraj cu privire la procedura de arbitraj comercial internațional.
(3) Prin acordul părților, Curții de Arbitraj i se pot transmite litigiile comerciale și civile interne care nu au un caracter internațional. Aceste litigii se examinează conform Regulamentului Curții de Arbitraj cu privire la procedura de arbitraj intern.
(4) Curtea de Arbitraj poate organiza și administra soluționarea litigiilor în legătură cu crearea persoanelor juridice în Republica Moldova, administrarea lor sau participarea în procesul de administrare, cât și alte litigii corporative, dacă părțile au convenit în acest sens. Astfel de litigii se examinează conform Regulamentului cu privire la procedura de soluționare a litigiilor corporative.
(5) Curtea de Arbitraj poate organiza și administra soluționarea litigiilor cu caracter sportiv, care vor fi examinate conform Regulamentului cu privire la procedura de arbitraj a litigiilor sportive.
(6) Curtea de Arbitraj poate organiza și administra soluționarea altor litigii conform prevederilor din acordurile internaționale a Republicii Moldova, cu alte state sau a legilor naționale, inclusiv litigiile din acordurile de investiții, dacă este încheiată o convenție arbitrală în acest sens între părțile litigante.
Capitolul III. COMPONENȚA CURȚII DE ARBITRAJ
Articolul 4. Arbitrii
(1) Soluționarea litigiilor se efectuează de către tribunalul arbitral.
(2) Poate fi arbitru orice persoană fizică, cetățean al Republicii Moldova sau străin, care are capacitatea deplină de exercițiu al drepturilor, se bucură de reputație ireproșabilă și are o înaltă calificare și experiență în domeniul dreptului comercial civil intern și internațional, dar și cunoștințe speciale privitor la soluționarea litigiilor prin procedura de arbitraj.
(3) Nu poate fi arbitru persoana care:
a) se află sub tutelă sau curatelă;
b) are antecedente penale nestinse;
c) a pierdut statutul de judecător, avocat, notar, procuror, de ofițer de urmărire penală sau de lucrător al organelor de drept pentru săvârșirea de acțiuni incompatibile cu activitatea sa profesională;
d) nu poate fi aleasă (numită) în această calitate datorită statutului funcției sale, stabilit de lege.
(4) Arbitrii în exercitarea funcțiilor nu sunt reprezentanții părților. Ei sunt independenți și imparțiali atât cu părțile în litigiu, cât și cu alți participanți la procesul arbitral.
(5) Consiliul Camerei de Comerț și Industrie aprobă pentru o perioadă de 4 ani Lista arbitrilor la propunerea președintelui Curții de Arbitraj cu consultarea președintelui Camerei de Comerț și Industrie, care întrunesc condițiile prevăzute de Legea cu privire la arbitraj și Legea cu privire la arbitrajul comercial internațional. Dacă renunță la exercitarea împuternicirilor sale din motive neîntemeiate sau în caz de încălcare a obligațiilor asumate la acceptarea mandatului, arbitrul este radiat din Listă.
(6) Înscrierea în Listă se face cu acordul scris al candidaților. Lista arbitrilor este publică și are caracter de recomandare pentru părți.
(7) Părțile pot desemna în calitate de arbitru persoane care nu figurează în Lista de arbitri, dacă întrunesc condițiile pentru calitatea de arbitru, iar Regulamentele Curții de Arbitraj nu prevăd altfel.
Articolul 5. Răspunderea arbitrilor
(1) Arbitrii sunt răspunzători de daune în condițiile legii, dacă:
a) după acceptare, renunță în mod nejustificat la împuternicirile lor;
b) nu participă fără motiv justificat la judecarea litigiului, ori nu pronunță hotărârea în termenul stabilit în Regulament;
c) nu respectă caracterul confidențial al arbitrajului, publicând sau divulgând date de care iau cunoștință în calitate de arbitru, fără a avea autorizarea părților;
d) încalcă în mod flagrant obligațiile ce le revin.
(2) Procedura de răspundere a arbitrilor este exercitată de către Curtea de Arbitraj.
(3) În caz de infracțiune, arbitrul poate fi tras la răspundere penală în conformitate cu prevederile Codului penal al RM.
Articolul 6. Adunarea Generală a arbitrilor
(1) Totalitatea arbitrilor înscriși în Lista de arbitri constituie Adunarea Generală a arbitrilor Curții de Arbitraj, care se convoacă, cel puțin, o dată în an.
(2) Adunarea Generală a arbitrilor este deliberativă, dacă la ea participă o treime din arbitrii înscriși în Lista arbitrilor.
(3) La ședințele Adunării Generale se examinează atât probleme organizatorice și de drept în activitatea Curții de Arbitraj, cât și cele ce apar la examinarea cazurilor concrete de către tribunalul arbitral.
(4) De competența Adunării Generale ține alegerea conducerii Curții de Arbitraj: președintele și doi vicepreședinți ai Curții de Arbitraj.
(5) Hotărârile Adunării Generale a arbitrilor Curții de Arbitraj se adoptă cu majoritatea voturilor arbitrilor prezenți la adunare și se consemnează în procesul-verbal, semnat de președintele și secretarul adunării. Împuternicirile Adunării Generale sunt valabile până la aprobarea noii liste de arbitri.
Articolul 7. Președintele și vicepreședinții Curții de Arbitraj
(1) Președintele Curții de Arbitraj este ales de către arbitri la Adunarea Generală pe un termen de 4 ani.
(2) Președintele Curții de Arbitraj exercită atribuții referitoare la organizarea și administrarea soluționării litigiilor arbitrale, prevăzute în Regulamentele Curții de Arbitraj, deține conducerea curentă a Curții și o reprezintă în relațiile interne și internaționale.
(3) Vicepreședinții sunt locțiitori ai președintelui Curții de Arbitraj în îndeplinirea atribuțiilor acestuia, cât și a altor atribuții ale Curții de Arbitraj. Vicepreședinții sunt aprobați pe un termen de 4 ani de către Adunarea Generală a arbitrilor la propunerea președintelui Curții de Arbitraj.
(4) Președintele Curții de Arbitraj și vice-președinții Curții pot fi aleși arbitri ori supraarbitri pentru soluționarea unui litigiu concret cu respectarea Regulilor cu privire la independența și imparțialitatea arbitrilor.
(5) Președintele și vicepreședinții Curții de Arbitraj își exercită funcțiile până la alegerea unei noi conduceri a Curții de Arbitraj.
(6) Dispozițiile președintelui Curții de Arbitraj se emit în formă de decizii.
Articolul 8. Secretariatul
Curtea de Arbitraj are un secretariat compus din consultanţi juridici şi alţi salariaţi angajaţi de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, care exercită orice acţiuni de birotică şi secretariat, necesare întru asigurarea activităţii eficiente a Curţii de Arbitraj şi desfăşurării procedurii arbitrale.
Articolul 9. Tribunalul arbitral
(1) Soluţionarea litigiului aparţine exclusiv tribunalului arbitral. În înţelesul prezentului Statut, tribunalul arbitral este arbitrul unic sau, după caz, totalitatea arbitrilor învestiți de părţi prin convenţia arbitrală ori învestiți în conformitate cu Regulamentele Curţii de Arbitraj cu privire la procedura de arbitraj intern şi cu privire la procedura de arbitraj internaţional să soluţioneze un litigiu determinat. Atunci când tribunalul este format din mai mulți arbitri, numărul lor trebuie să fie impar.
(2) Numirea arbitrilor într-un litigiu determinat şi constituirea tribunalului arbitral se efectuează în conformitate cu prevederile Regulamentelor Curţii de Arbitraj.
(3) Autoritatea de nominalizare a arbitrilor, în condiţiile prevăzute de Regulamentele cu privire la arbitrajul intern, cu privire la arbitrajul comercial internațional, aparține președintelui Curții de Arbitraj.
(4) Dispozițiile (concluziile) tribunalului arbitral se emit sub formă de încheieri sau hotărâri.
Capitolul IV. RESURSE
Articolul 10. Cheltuielile arbitrale
(1) Activitatea Curții de Arbitraj este asigurată din contul mijloacelor financiare achitate pentru serviciile prestate.
(2) Achitarea taxelor arbitrale și a altor cheltuieli se efectuează în corespundere cu Regulamentele privind cheltuielile arbitrale, aprobate de Consiliul Camerei de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova.
(3) Taxele de arbitrare sunt destinate acoperirii cheltuielilor legate de activitatea de organizare, desfășurare şi soluționare a litigiilor, inclusiv pentru lucrările de secretariat, onorariile arbitrilor şi ale altor participanți în organizarea și examinarea litigiilor, precum şi a altor cheltuieli necesare activității Curții de Arbitraj.
Articolul 11. Evidența mijloacelor financiare
Taxele arbitrale, cât privește și alte mijloace bănești atribuite arbitrajului se transmit pe un cont aparte în contabilitatea Camerei de Comerț și Industrie, unde se duce evidența și utilizarea resurselor bănești.
Capitolul V. DISPOZIȚII FINALE
Articolul 12. Dispoziții comune
(1) Curtea de Arbitraj, tribunalul arbitral şi personalul Camerei de Comerț şi Industrie au obligația să asigure confidențialitatea arbitrajului potrivit Regulamentelor Curții de Arbitraj.
(2) Prevederile prezentului Statut guvernează organizarea Curții de Arbitraj, stabilind cadrul de exercitare a autonomiei acesteia şi raporturile sale cu Camera de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova. Raporturile dintre părțile litigante şi Curtea de Arbitraj sunt reglementate, în tot ceea ce privește cauzele supuse arbitrajului, prin Regulamentele Curții de Arbitraj.
(3) Prezentul Statut intră în vigoare de la data de 01 ianuarie 2021 și este publicat pe pagina web a Curții de Arbitraj (www.arbitraj.chamber.md).
(4) Secretariatul Curții de Arbitraj va asigura informarea celor interesați cu prezentul Statut şi Anexele sale.
Articolul 13. Depozitarea dosarului
- Curtea de Arbitraj depozitează și păstrează dosarele arbitrale în arhivele sale timp de 10 ani.
- La cererea instanței de judecată se pun la dispoziție copiile materialelor din dosar conform prevederilor art. 479 alin. (2) și art. 484 alin. (2) din Codul de procedură civilă al Republicii Moldova.
Articolul 14. Anexe
Prezentul Statut conține următoarele anexe:
Anexa 1. Lista arbitrilor.
Anexa 2. Regulamentul cu privire la procedura de arbitraj intern.
Anexa 3. Regulamentul cu privire la procedura de arbitraj internațional.
Anexa 4. Regulamentul cu privire la procedura de arbitraj a litigiilor corporative.
Anexa 5. Regulamentul cu privire la procedura de arbitraj a litigiilor sportive.
Anexa 6. Regulile de acordare a unor funcții de administrare a arbitrajului, convenit de părți pentru soluționarea unui litigiu concret (arbitrajul ad-hoc).
Fiecare din Regulamentele menționate conțin în anexă modele de convenții de arbitraj, Regulile privind independența și imparțialitatea arbitrilor, precum și Regulamentul privind taxele și cheltuielile procedurii arbitrale, și constituie părți integrante ale Regulamentelor corespunzătoare.